In momentul in care vrei sa gusti un vin bun, primul
care iti vine in minte este tamaioasa romaneasca. Foarte bine aclimatizat si
cultivat pe arii intinse in Romania, soiul Tamaioasa Romaneasca este la baza
unor sortimente de vinuri din podgorii mari romanesti, Dragasani, Dealu Mare,
Cotnari. Soiul este foarte aromat, nu trebuie confundat cu Muscat Ottonel, care
are o istorie ceva mai noua, fiind obtinut de abia in 1852, in Franta, Angers,
prin incrucisari dintre Chasselas si Muscat de Saumur. Tamaioasa este originara
din sudul Eladei, a fost baut in Antichitate, in Grecia Antica, in tot bazinul
mediteranean. La un moment dat ajunsese si moneda de schimb pentru greci.
Ca sa mai reduca din cheltuielile cu transportul
grecii si romanii au adus, pe langa vin, si butasi din soiul de vita de vie
Tamaioasa. Coloniile grecesti din Marea Neagra au ajuns mari consumatoare de
vin Tamaioasa, din sudul Greciei Antice tamaioasa a ajuns rapid in alte parti
ale lumii. Primele plantatii atestate de Tamaioasa au fostgasite in sudul
Galiei, in zona actuala a orasului Montpellier. De aici sunt originare si
Muscaturile, de Frotignan, de Lunel, de exemplu. Naturalizarea soiului din
Grecia s-a produs in adevaratul sens al cuvantului in Franta. La fel ca in
Franta, soiul Tamaioasa a fost naturalizat in Romania si a devenit tamaioasa
romaneasca. Tamaioasa e de gasit si in Italia, Spania, Portugalia, SUA sau
Brazilia, Argentina, Africa de Sud, ca sa dam doar cateva exemple.
La noi in tara Tamaioasa este un soi cultivat de
peste 2.000 de ani, soiul a reusit sa ajunga pe teritoriul tarii cand au aparut
colonistii greci si comertul in orasele dunarene si de la Marea Neagra. Din
perioada lui Burebista dateaza si denumirea soiului, de la latinul thimanea,
tamaie, avand un caracter puternic aromat. Prima aclimatizare a soiului
Tamaioasa a fost la Dragasani, din Dragasani a ajuns in podgoria Dealu Mare,
cupajat cu Gordin si Basicata. Tamaioasa Romaneasca a rezistat cu stoicism
invaziei filoxerei din 1860 si si-a castigat locul in randul vinurilor
autohtone excelente. Strugurii soiului se coc tarziu, au mult zahar, planta e
foarte sensibila la ger sau la schimbari de umiditate si temperatura,
productivitatea ei e mica.
Crama Budureasca va ofera la preturi bune vin din tamaioasa romaneasca, perfect pentru orice ocazie. In fiecare sticla de
Tamaioasa Romaneasca veti gasi o aroma unica si un gust sofisticat, indraznet.
Sunt doua sortimente de Tamaioasa pe care nu trebuie sa le ratati. Bristena
Tămâioasă Românească 2018, cu arome de flori de soc si de lime, gust de
piersici coapte, cu note citrice, aciditate proaspata, un final lung si
catifelat, Premium Tămâioasă Românească 2018, medaliat, premiat, cu arome de
flori de soc si fructul pasiunii, fructos si floral, are aciditate proaspata,
final foarte lung si bogat. Toate vinurile de la Budureasca au fost pregatite
sub atenta supraveghere a specialistilor si in cele mai bune conditii
tehnologice.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu