duminică, 5 iulie 2020

Stii ce inseamna arsurile de stomac pe durata sarcinii?


Una dintre cele mai neplacute senzatii pe care le experimenteaza orice femeie insarcinata sunt arsurile in sarcina. In acest articol vom dezbate pe larg semnificatia arsurilor in sarcina impreuna cu doctormit.ro.

Asadar, principala cauza care determina aparitia arsurilor in sarcina este nivelul hormonilor din organism. Arsurile au ca si cauza refluxul acidului gastric din stomac in esofag. Acestea sunt de cele mai multe ori inofensive dar pot fi resimtite ca fiind dureroase si inconfortabile. Aciditatea de la nivelul gastric duce la aparitia senzatiei de arsura care apare de la portiunea inferioara a gatului si ajunge pana la portiunea inferioara a capului stern.

Asa cum spuneam anterior, arsurile in sarcina sunt legate de nivelul de hormoni din organism. DoctorMit ne spune ca progesteronul, hormonul care are rolul de a relaxa musculatura neteda a uterului este secretat intr-o cantitate mult mai mare in timpul sarcinii si va relaxa inclusiv valva care separa esofagul de stomac si astfel acidul gastric va urca spre trahee.

Un alt hormon care are rol in aparitia arsurilor in sarcina este relaxina. Acesta pregateste articulatiile si tesutul conjunctiv pentru o sarcina mai usoara, dar va incetini si digestia. Ca atare, alimentele vor ramane in stomac mai mult timp si se va produce o cantitate suplimentara de acid pentru acestea. Toate acestea contribuie la aparitia senzatiei de arsura in capul pieptului. Progesteronul este hormonul care incetineste contractiile stomacului, va ingreuna digestia si va cauza de fiecare data aciditate.
Un alt motiv pentru care apar arsurile in sarcina este dimensiunea bebelusului, mai ales ca in ultimul trimestru de sarcina, dimensiunea acestuia va fi mult mai mare si ca urmare va pune o presiune mai mare asupra organelor din jur. Acest lucru va cauza acidititate prin incetinirea tranzitului alimentar din stomac catre intestine.

Pe de alta parte, persoanele care sufera de reflux gastroesofagian este posibil sa se confrunte cu arsuri in sarcina.

In timpul sarcinii, arsurile pot aparea atat ziua, dar pot aparea arsuri si in timpul noptii, mai ales in conditiile in care masa de seara va fi bogata. De aceea se recomanda mai multe mese pe zi, dar in cantitati mai mici.

Arsurile vor disparea de la sine dupa nasterea bebelusului, atunci cand nivelul de hormoni la reveni la normal si nu va mai fi nimic care sa puna presiune pe stomac.

De la doctormit.ro aflam ca in sarcina se pot manifesta si alte simptome, precum arsuri in capul pieptului, durere sau disconfort abdominal, durere in capul pieptului langa stern, senzatie de greata si varsaturi, balonare, senzatie de preaplin dupa masa. Toate aceste simptome vor disparea dupa nasterea bebelusului.

Asa cum spuneam anterior, pentru a diminua sansele aparitiei arsurilor in sarcina se recomanda ca viitoarele mamici sa aibe mese dese si mai putin bogate in alimente.

Vezi mai multe detalii in urmatorul videoclip Doctormit:


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu